Žena podávajúca si ruku s mužom

Poistenie splátok hypotéky zachráni strechu nad hlavou

Výpadok príjmov, choroba, či strata zamestnania sú životné udalosti, ktoré nikoho nepotešia. Ak máte na krku ešte aj hypotéku, už skutočne tečie do topánok. Starosť kde vziať na ďalšiu splátku, môže na svoje plecia prebrať poisťovňa.

Istota sa určite oplatí

Poistenie splátok hypotéky vám dnes odporučí každá banka. Dôvodom je, že pri časovom horizonte splácania desiatok rokov sa zvyšuje riziko výskytu udalostí, ktoré nemusia byť priaznivé. Strata práce, prípadne dlhodobá práceneschopnosť, nebodaj invalidita, alebo úmrtie živiteľa rodiny. Bez poistenia a dostatočného finančného zabezpečenia tak k tiaži osudu pribudne aj otázka, ako splatiť hypotéku. Poistenie splátok preto nie sú zbytočne vyhodené peniaze, ale stávka na istotu.

Poistenie priamo v banke

Poistiť si splátky vám priamo pri podpise úverovej zmluvy ponúkne už takmer každá banka. Často dokonca poistenie odmení aj znížením úroku na hypotéke. Takéto riešenie je vhodné pre mladých ľudí, ktorí neplánujú v najbližšej dobe kvôli štátnemu príspevku refinancovať, alebo pre tých, čo majú úver na kratší čas. Problém je, že v prípade prenosu úveru do inej banky, zaniká aj pôvodné poistenie, ktoré je súčasťou jednej zmluvy. Bude preto potrebné uzatvoriť poistenie nové. A tu opäť vstupujú do hry premenné ako vek, platové podmienky, zdravie a poistenie už môže byť menej výhodné, alebo dokonca zamietnuté.

Riešením, ktoré pokryje schopnosť splácať úver bez ohľadu na banku je poistenie na samostatnej zmluve, ktorá predstavuje špecifické životné poistenie. V tomto prípade je poisťovni jedno, komu dlh splácate, rozhoduje iba cieľová suma, na ktorú ste poistenie uzatvorili. Vďaka tomu v prípade smrti poisťovňa vyplatí banke celý dlh, počas práceneschopnosti platí splátky za vás. Rovnako aj v prípade invalidity. Všetko závisí od krytí, ktoré pri podpise zmluvy uzatvoríte.

Pozor na detaily

Aj pri uzatvorení poistky nemusí byť splatenie hypotéky isté. Napríklad, ak ste zatajili pri jej podpise závažné ochorenie. Overte si aj pri ako dlhej práceneschopnosti poisťovňa uhrádza splátky. Krytia sa nedočkáte ani v prípade, ak ste síce uzavreli poistenie v prípade prepustenia z práce, ale výpoveď ste podali sami. Je vždy dobré detailne sa oboznámiť s pravidlami, ktoré vám poisťovňa k úveru poskytne, aby ste mohli pokojne spávať a nebáť sa, že nepriazeň osudu vás pripraví aj o strechu nad hlavou.

Barbora PetříkováViac článkov autora

Ako sa vám tento článok páčil?

Zdieľať článok

Súvisiace články

  • Auto na snehu
    15. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Zákony o zimných pneumatikách: Ako je to v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku?

    Zákony o zimných pneumatikách na Slovensku musí poznať každý vodič. Ide o informácie, ktoré je nutné dodržať, ak sa chcete vyhnúť zbytočným pokutám. Vedieť všetky dátumy a podmienky z okolitých krajín je náročné. Preto vám prinášame aktuálne informácie nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska, Maďarska a Poľska.

  • nezverejnené evidenčné číslo vozidla
    30. decembra 2022|Martina Pisarčíková
    Zmeny k novým tabuľkám s EČV: Čo čaká motoristov?

    O nových evidenčných číslach sa začalo hovoriť už v roku 2021. Zmena ich výzoru a používania mala prísť do platnosti v marci 2022. Nestalo sa tak a po najnovších úpravách je v hre ďalší dátum, presnejšie 1. január 2023. Aké zmeny môžu motoristi očakávať?

  • autá jazdiace po zasneženej ceste
    09. decembra 2022|Martina Pisarčíková
    Ako zvládnuť zimu za volantom?

    Zima je jedným z najnáročnejších období pre nejedného vodiča. Poľadovica a nízke teploty zvyšujú riziko dopravnej nehody či inej kolízie, ktorá môže skončiť nešťastím. Ak sa tomu chcete vyhnúť, nezabudnite sa na chladné ročné obdobie správne pripraviť. Ako na to? Máme pre vás praktické tipy.

  • auto-súčiastky
    30. novembra 2022|Silvia Múdra
    Vyradenie starého vozidla z evidencie: Aké sú možnosti?

    Priemerná životnosť vozidla je 12 až 15 rokov. Po uplynutí tohto obdobia sa často stáva nepojazdným a je potrebné ho vyradiť z evidencie. Ako takýto proces prebieha? Je možné takéto vozidlo rozpredať na náhradné diely alebo je potrebné ho zošrotovať? Zaujímajú vás poplatky s tým spojené? Všetky odpovede sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

  • vytopené auto na ulici
    22. novembra 2022|Dominika Blchová
    Poistenie auta proti živelným pohromám: Aké máte možnosti?

    Na svoje vozidlo si musíte dávať pozor. Nikdy neviete, čo sa mu môže stať. Parkovanie v garáži alebo pri dome však nemusí stačiť. Najlepšie je preto spoľahnúť sa na krytie z poistenia alebo pripoistenia. Takéto zabezpečenie je dôležité hlavne v prípade živelných udalostí. Aké máte možnosti?

  • auto na ceste
    11. novembra 2022|Martina Pisarčíková
    Čo je amortizácia auta a čo ju spôsobuje?

    Pri vybavovaní povinného zmluvného alebo havarijného poistenia sa môžete stretnúť aj so slovom amortizácia. Tá môže výrazne ovplyvniť to, ako na vozidlo pozerajú jednotlivé poisťovne a akú výslednú sumu vám za poistku ponúknu. Čo amortizácia znamená a prečo je taká dôležitá?

  • zmluva o pôžičke
    28. septembra 2022|Silvia Múdra
    Zmluva o pôžičke: Na tieto informácie nezabudnite

    Zmluva o pôžičke upravuje požičanie peňazí alebo nejakej veci. Aké podstatné náležitosti by mala takáto zmluva obsahovať? Pozrite si aj vzor zmluvy o pôžičke, podľa ktorého v prípade potreby vytvoríte svoju vlastnú zmluvu medzi veriteľom a dlžníkom.

  • žena s diárom v ruke sediaca za počítačom
    17. augusta 2022|Daniel Výcha
    Ako sa objednať na dopravný inšpektorát?

    Návšteva dopravného inšpektorátu sa mnohým ľuďom spája s vybavovaním rôznych dokumentov ohľadom novšieho alebo staršieho vozidla. Ak máte cestu na inšpektorát aj vy, tak ešte predtým, ako vyrazíte, si nezabudnite najprv rezervovať termín. Urobiť tak môžete pohodlne cez internet.

  • podnikatel
    29. júna 2022|Miroslav Novysedlak
    7 dôvodov, prečo má podnikateľský úver zmysel

    Začínajúce podniky, ktoré chcú expandovať, majú spoločný úmysel – potrebujú financovanie. Hoci by bolo ideálne financovať ich podnikanie z vlastného vrecka, realita je iná. Väčšina začínajúcich podnikateľov nemá rezervný kapitál na investovanie do rastu. Na scénu preto prichádza podnikateľský úver.

  • nové bývanie mladého páru
    15. júna 2022|Silvia Múdra
    Fenomén s názvom hypotéka: Ako získať hypotéku pre mladých?

    Keď sa chce mladý človek osamostatniť a prestať využívať výhody “mama hotela”, má v zásade dve možnosti. Zobrať si podnájom alebo bývať vo vlastnom. Druhá možnosť sa dá zvládnuť s finančnou výpomocou, najčastejšie s hypotékou. Oplatí sa však dnes ešte hypotéka pre mladých? A aké sú jej podmienky?