Chlapček so zlomenou rukou

Poistenia, ktoré by malo mať každé dieťa!

Dieťa je pre každého rodiča tým najcennejším pokladom. Nie zriedka sa však živé striebro len veľmi ťažko dá ustriehnuť. Najmä keď je mimo dozoru, na prázdninách, vonku, či v škole. Preto je vhodné ho aj na miesta, kde nebudete mať nad ním ochrannú ruku, vyzbrojiť minimálne dostatočným poistným krytím.

Úraz

Je na prvom mieste u detí, ak máte chlapca, riziko úrazu sa ešte zvyšuje. Napríklad zo štatistík ČSOB Poisťovne vyplýva, že zranenia sa častejšie stávajú chlapcom, a to až v dvoch tretinách prípadov (65%). Najčastejšie hlásia úrazy rodičia 14-ročných a 11-ročných detí. Pod veľkú časť poistných udalostí a zranení detí sa v minulom roku podpísali pády, vrátane tých z bicyklov (23%). Úrazové poistenie je teda povinným základom.

Pri cestách na výlety

Dôležité je nepliesť si napríklad cestovné poistenie a úrazové poistenie. Cestovné poistenie platí iba v zahraničí a pokiaľ k nemu nie je úrazové pripoistenie, slúži len na úhradu nákladov spojených s liečbou choroby či úrazu v cudzine, prípadne nutným prevozom domov. Na rozdiel od toho, v prípade úrazového poistenia poisťovňa uhrádza aj deťom odškodné podľa závažnosti úrazu. Napríklad pri prvých letných dovolenkách s deťmi na toto rozhodne treba pamätať.

Rodinné poistenie

Základným poistením by pre každého malo byť aj životné poistenie. Tu je vhodné, ak sú deti, súčasťou životného poistenia rodiča. Najvýhodnejšie je takzvané rodinné poistenie. Ideálne je rizikové životné poistenie na závažné ochorenia, trvalé následky, či denné odškodné. V prípade jednej zmluvy je možné v poisťovni často uplatniť aj dodatočné zľavy a poistenie sa tak stáva ešte výhodnejším. V tomto prípade platí, že pre dieťa je najvýhodnejšie, ak je poistený rodič. Nakoľko v prípade ťažkých životných situácií vie práve poistné krytie zabezpečiť napríklad vyplatenie hypotéky a dôstojný život, ak by jeden rodič utrpel ujmu. Tu platí, že životná poistka rodiča má pre dieťa veľký význam.

Špeciálne životné poistenie

Mnoho poisťovní ponúka aj  špeciálne životné poistenie pre deti a mládež. Je obvykle komplexné s možnosťou pripoistiť špecifické detaily. Ušité je aj na komplikované situácie. Tými sú napríklad aj situácie, ak sa stane úraz na hodinách telesnej výchovy, poistený študent získa odškodné od poisťovne. Osobitnou záležitosťou sú napríklad aj pripoistenia na ukradnuté alebo zničené veci prešetrované políciou. Pozor však na výluky, kam napríklad nespadajú krádeže na školskom internáte. Vylúčené z poistenia môžu byť taktiež rôzne cenné predmety či umelecké diela.

Zodpovednosť na škodu

Môže byť súčasťou viacerých poistení, ale je vhodné ho dieťaťu zabezpečiť. To sa môže vzťahovať na situácie doma, vonku, v škole na výlete. Vtedy náklady na plnenie, ktoré by museli znášať rodičia prevezme na seba poisťovňa.

Barbora PetříkováViac článkov autora

Ako sa vám tento článok páčil?

Zdieľať článok

Súvisiace články

  • horská pomoc v zasnežených horách
    17. januára 2024|Silvia Múdra
    Koľko stojí výjazd záchranárov či vrtuľník? Všetko o poistení do hôr

    Aké sú krásne, také sú nebezpečné. Slovenské hory sú popretkávané malebnými zákutiami a obdivuhodnými scenériami, ale aj rizikami a nebezpečnými nástrahami. Stačí malá nepozornosť a z príjemnej prechádzky prírodou sa môže stať škaredá - a v niektorých prípadoch aj dosť drahá - nehoda. Ak nemáte potrebné poistenie, výjazd záchranárov zaplatíte z vlastného vrecka. Koľko vás môže takéto dobrodružstvo stáť?

  • Socha Slobody v New York
    29. novembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Ako sa pripraviť na cestu do Ameriky?

    Naplánovali ste si cestu do Spojených štátov amerických? Pred samotnou cestou myslite na to, že budete musieť podstúpiť aj nejaké „vybavovačky”. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, či na cestu do USA potrebujete víza a na čo by ste si mali dávať pozor pri výbere cestovného poistenia.

  • muž na elektrickej kolobežke
    24. novembra 2023|Silvia Múdra
    Jazdíte na elektrokolobežke? Aj vy budete potrebovať povinné poistenie

    Vlastníte elektrickú kolobežku alebo segway? Potom vás čaká nová povinnosť. Od januára 2024 by mala začať platiť novela zákona o PZP, podľa ktorej budú musieť mať aj používatelia týchto dopravných prostriedkov za určitých okolností uzatvorené povinné zmluvné poistenie.

  • vysokoškoláci
    28. októbra 2023|Silvia Múdra
    To najlepšie pre vaše vzdelanie: Ktoré sú top vysoké školy na Slovensku?

    Ak sa zaujímate o kvalitné možnosti štúdia, určite viete, že rebríčky tých najlepších škôl pravidelne zostavuje hneď niekoľko inštitúcií. K dispozícii sú aj rôzne medzinárodné rebríčky, kde sa z času na čas objaví aj niektorá z našich univerzít. Ak sa teda práve rozhodujete, na ktorú školu poslať prihlášku, určite vám pomôže náš prehľad, ktoré sú najlepšie vysoké školy na Slovensku.

  • Sediaca žena fotiaca si scenériu
    22. januára 2023|Barbora Petříková
    Cestovné poistenie v kocke

    To posledné, čo by chcel človek zažiť počas cestovania alebo pobytu v zahraničí, sú akékoľvek zdravotné komplikácie seba alebo svojich spolucestujúcich. Chceme či nechceme, takéto situácie niekedy nastávajú, a práve v podobných prípadoch vám môže byť veľmi užitočné cestovné poistenie.To posledné, čo by chcel človek zažiť počas cestovania alebo pobytu v zahraničí, sú akékoľvek zdravotné komplikácie seba alebo svojich spolucestujúcich. Chceme či nechceme, takéto situácie niekedy nastávajú, a práve v podobných prípadoch vám môže byť veľmi užitočné cestovné poistenie.

  • rodina vonku
    08. januára 2023|Michaela Pősová
    10 tipov, kam s deťmi na výlet cez jarné prázdniny

    Jarné prázdniny, tak ako každé prázdniny, sú dôvodom na radosť. Čas, kedy človek nemusí myslieť na povinnosti, je určite príjemnou zmenou nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Prinášame vám preto desať tipov na jednodňové výlety, ktoré si ako rodina môžete užiť spolu počas nadchádzajúcich jarných prázdnin. Takže, kam s deťmi na výlet?

  • partia kamarátov na zasnežených horách
    20. decembra 2022|Silvia Múdra
    Nešťastie (vraj) nechodí po horách. Ako byť na horách v bezpečí počas zimnej sezóny?

    Známe príslovie hovorí, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. My však vieme, že je to trochu inak. Nešťastie často postihuje práve ľudí v horách. Preto je mimoriadne dôležité myslieť na možné riziká vopred. Čaká vás lyžovačka v Rakúsku alebo lyžovačka v Tatrách? Okrem kvalitného výstroja sa vyzbrojte aj kvalitným poistením. Dostupné možnosti vám predstavíme v nasledujúcich riadkoch.Známe príslovie hovorí, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. My však vieme, že je to trochu inak. Nešťastie často postihuje práve ľudí v horách. Preto je mimoriadne dôležité myslieť na možné riziká vopred. Čaká vás lyžovačka v Rakúsku alebo lyžovačka v Tatrách? Okrem kvalitného výstroja sa vyzbrojte aj kvalitným poistením. Dostupné možnosti vám predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

  • turisti držiaci sa za ruky v zasnežených horách
    18. novembra 2022|Michal Postulka
    Neviete, kam na výlety v zime? Skúste nenáročnú zimnú turistiku

    Zima, sneh a ľad dokážu z jednoduchých letných výletov urobiť náročné, niekedy až nebezpečné túry. Ak vám však počas zimných mesiacov chýba pohyb v prírode, nemusíte sa obávať. Slovensko ponúka viaceré turistické chodníky, ktoré sú prístupné počas celého roka. V článku vám poskytneme 5 tipov na nenáročné túry, ktoré zvládnete aj v zime.

  • lietadlo ryanair v oblakoch
    17. októbra 2022|Silvia Múdra
    Ryanair príručná batožina: Aké sú podmienky prepravy?

    Low-costová spoločnosť Ryanair je v našich končinách jednou z najpoužívanejších leteckých spoločností. Vďaka lacným letenkám sa už mnohí z nás dostalo na miesta, o ktorých sme dovtedy len snívali. V cene lacnej letenky si však môžete so sebou vziať len príručnú batožinu. Pozrime sa spolu na to, aká veľká môže byť a čo si do nej môžete zbaliť.

  • Oravský hrad
    03. októbra 2022|Richard Zona
    Kam na výlet? Veľký sprievodca najkrajšími regiónmi Slovenska

    Slovensko je nádherná krajina plná prírodných krás. Je tiež bohatá na rôzne možnosti aktívneho trávenia voľného času. Každý región pritom niečím vyniká. Kam dnes na výlet? Prinášame vám zaujímavé tipy na výlet, tak čítajte ďalej.