Havarované auto

Havarijné poistenie – áno alebo nie?

30. 11. 2015
|
Dĺžka čítania: 5 min.

Poistiť, či nepoistiť? To je otázka. Havarijné poistenie na rozdiel od PZP nie je povinné, tak sa mu mnoho vodičov vyhýba. A často na to aj doplatia. V nasledujúcich riadkoch sa Vám pokúsime priblížiť, prečo považujeme havarijné poistenie za dôležitú vec pre sviatočných i tých najskúsenejších vodičov.

Havária

Názov „havarijné poistenie“ nie je náhodný. Havárie patria medzi najväčšie riziká cestnej premávky. Možno si myslíte: „Načo? Na to je PZP. Niekto ma ťukne, tak mi to aj zaplatí.“ Áno, aj nie. Mnohokrát Vás PZP naozaj zachráni. Čo však, ak Vám do cesty vbehne jeleň? Čo keď Vám niekto odstrelí spätné zrkadlo na parkovisku? Čo ak spôsobíte nehodu Vy? Vtedy Vám pomôže práve havarijné poistenie.

Krádež

Minulý rok bolo na Slovensku zaznamenaných viac ako 2 000 krádeží áut. Objasnených prípadov je menej ako štvrtina. Nemusíme ani vravieť, že strata auta otrasie nejednou peňaženkou. „Autičkári“ sú čoraz sofistikovanejší, preto náš zoznam pokračuje práve touto skupinou.

Prírodné živly

Človek sa odjakživa snaží podmaniť si prírodu. Niektoré živly sú však jednoducho nekontrolovateľné. A niektoré môžu ovplyvniť jazdu aj toho najskúsenejšieho vodiča. Možno viete, čo dokáže ľahká námraza na ceste urobiť s ovládateľnosťou auta. To však nie je všetko. Povodeň, požiar, víchor, zosun pôdy, krupobitie, úder blesku, pád stromov, zrútenie skál. To všetko patrí pod prírodné živly, ktoré nijako neovplyvníme.

Vandalizmus

Modelová situácia. Idete ráno do práce a pred domom si nájdete „pokľúčované“ auto. Žiaľ, stáva sa to. Veľa šťastia pri hľadaní vinníka. Ukradnuté disky na kolesách, chýbajúci znak automobilky na prednej kapote, prepichnuté pneumatiky a rozbité svetlá. To všetko je dnes síce nepochopiteľná, ale bohužiaľ reálna hrozba. Možno Vás poteší,  že všetky poisťovne na Slovensku takéto situácie označujú súhrne ako vandalizmus a ponúkajú ich v základnom balíku havarijného poistenia.

Poistenie čelného skla

Medzi najčastejšie poistné udalosti patrí poškodenie čelného skla. Dôvody sú rôzne. Najčastejšou príčinou je kameň vystrelený spod kolies iného vozidla. V tomto článku sme písali, že vodič musí mať na vozovku voľný výhľad. Prasklina na čelnom skle môže viditeľnosť narušovať. Preto musí byť bezodkladne odstránená. Navyše práve poškodenie čelného skla upravuje ďalšia vyhláška, ktorá hovorí, že je auto technicky nespôsobilé, ak má na čelnom skle trhlinu s veľkosťou viac ako 20mm. To znamená, že stačí diera o veľkosti 50 centovej mince a na aute sa nesmie jazdiť. Výmena alebo oprava čelného skla môže otriasť rozpočtom nejednej domácnosti. Riešením môže byť pripoistenie si čelného skla v rámci havarijného poistenia. Nie vždy si to však odnesie čelné sklo. Skiel je na aute viac než dosť a ani jedno nie je nerozbitné. Preto niektoré poisťovne ponúkajú službu pripoistenia všetkých skiel na aute.

Poistenie batožiny

Krádežiam áut sme sa venovali o niečo vyššie. Často sa však stane to, že Vám auto neukradnú, iba ho vykradnú. Vtedy Vám z neho zmizne čokoľvek. Od GPS navigácie, cez autorádio až po slnečné okuliare, ktoré ste zabudli na palubnej doske. Na toto sa vzťahuje poistenie batožiny. Zväčša však nie je súčasťou základného balíka a je potrebné si ho pripoistiť.

Úraz prepravovaných osôb

Nočná mora vodiča je ublíženie niekomu z posádky.  Poistením aspoň čiastočne môžete preklenúť následky udalosti. Preto úraz prepravovaných osôb radíme do nášho zoznamu.

Náhradné vozidlo

Poškodené auto je vo väčšine prípadov jediným v rodine. Ak sa stane nepojazdným, stratí sa jediná možnosť prepravy. Pre niektoré rodiny je auto nevyhnutným prostriedkom ako vyzdvihnúť deti zo školy, alebo ako sa dostať do práce. Preto niektoré poisťovne ponúkajú možnosť náhradného vozidla v prípade poistnej udalosti. Treba však povedať, že nie všetky. Niektoré ponúkajú napríklad preplatenie nákladov na dopravu počas opravy vozidla.


A týmto uzavrieme náš zoznam.  Dúfame, že sme dostatočne načrtli, ako Vás správne nastavené havarijné poistenie môže ochrániť pri tých najrôznejších situáciách. V prípade akýchkoľvek otázok alebo nejasností nás neváhajte kontaktovať. Budeme viac ako radi, keď Vám budeme vedieť pomôcť.

Najlepšie ponuky poistenia na jednom mieste

Porovnáme vám najlepšie ponuky havarijné poistenia na trhu. Vyberte si poistenie presne podľa vašich predstáv.


Barbora PetříkováViac článkov autora

Ako sa vám tento článok páčil?

Zdieľať článok

Súvisiace články

  • rozbité čelné sklo na aute
    08. januára 2024|Martina Pisarčíková
    Koľko stojí výmena čelného skla v Bratislave?

    Čelné sklo môže poškodiť dokonca aj najmenší kamienok, ktorý sa odrazí vo vysokej rýchlosti spod kolesa vozidla idúceho pred vami. Niekedy si škodu všimnete ihneď, inokedy až po istom čase, napríklad pri umývaní auta. Čo robiť v takom prípade? Je dôležité čo najskôr vyriešiť aj najmenšiu prasklinu, aby ste kvôli nej nemuseli platiť vysokú pokutu.

  • nové auto bez ŠPZ
    28. decembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Zoznam EČV na Slovensku: Poznáte ich všetky?

    Hoci sa na našich cestách postupne objavuje čoraz viac vozidiel so značkou začínajúcou AA, staré „ešpézetky” s označením okresu budeme vídať ešte pomerne dlho. Doteraz zaužívaný model evidenčných čísel viazaný na auto a okres je totiž stále platný a oba formáty budú fungovať súbežne. Ak chcete mať prehľad o všetkých skratkách okresov na Slovensku, alebo hľadáte konkrétnu skratku, pozrite si ich v našom zozname.

  • žena za volantom v novom aute
    22. decembra 2023|Martina Pisarčíková
    Prihlásenie auta z Čiech a Moravy: Ako na to?

    Rozhodli ste sa, že si zaobstaráte vozidlo z Čiech alebo Moravy? V tom prípade musíte vedieť, ako ho správne prihlásiť. Celý proces nie je náročný, no skladá sa z viacerých krokov. Ktoré to sú a na čo si dávať pozor?

  • muž na vozíku s asistentkou
    09. decembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Zľava na auto či servis pre ZŤP: Kedy máte nárok?

    Pre niektorých ľudí je auto kvôli ťažkému zdravotnému postihnutiu nutnosťou. Aj preto majú osoby so ZŤP preukazom nárok na rôzne cenové zvýhodnenia. Ak k nim patríte aj vy, v nasledujúcich riadkoch vám prinášame prehľad, o aké príspevky a za akých podmienok môžete v súvislosti s autom požiadať.

  • Auto na snehu
    15. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Zákony o zimných pneumatikách: Ako je to v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku?

    Zákony o zimných pneumatikách na Slovensku musí poznať každý vodič. Ide o informácie, ktoré je nutné dodržať, ak sa chcete vyhnúť zbytočným pokutám. Vedieť všetky dátumy a podmienky z okolitých krajín je náročné. Preto vám prinášame aktuálne informácie nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska, Maďarska a Poľska.

  • Dve havarované autá
    18. januára 2023|Silvia Múdra
    Havarijná poistka na auto: 5 otázok, ktoré by ste mali zvážiť pred uzavretím

    Rozhodujete sa, či sa vám oplatí uzatvoriť havarijné poistenie? Pripravili sme pre vás 5 otázok, na ktoré by ste mali poznať odpoveď. Ich zodpovedanie vám pomôže pri rozhodovaní, či je kasko pre vás výhodné.Rozhodujete sa, či sa vám oplatí uzatvoriť havarijné poistenie? Pripravili sme pre vás 5 otázok, na ktoré by ste mali poznať odpoveď. Ich zodpovedanie vám pomôže pri rozhodovaní, či je kasko pre vás výhodné.

  • vytopené auto na ulici
    22. novembra 2022|Dominika Blchová
    Poistenie auta proti živelným pohromám: Aké máte možnosti?

    Na svoje vozidlo si musíte dávať pozor. Nikdy neviete, čo sa mu môže stať. Parkovanie v garáži alebo pri dome však nemusí stačiť. Najlepšie je preto spoľahnúť sa na krytie z poistenia alebo pripoistenia. Takéto zabezpečenie je dôležité hlavne v prípade živelných udalostí. Aké máte možnosti?

  • kľúč od auta
    28. augusta 2022|Daniel Výcha
    Ako zistiť vek pneumatiky alebo koľko stojí náhradný kľúč od auta? Prinášame auto-moto informácie

    Zaujíma vás, ako zistiť vek pneumatiky, kedy je dobré ich vymeniť alebo koľko stojí náhradný kľúč od auta? Prinášame vám odpovede na najčastejšie otázky, ktoré sa pýta veľké množstvo vodičov.

  • dopravná nehoda dvoch áut na ceste
    18. júla 2022|Silvia Múdra
    Dopravná nehoda prichádza nečakane. Ako postupovať, keď sa stanete jej svedkom?

    Každá cesta autom je nevyspytateľná. Nikdy neviete, kedy sa môžete stať priamym alebo nepriamym účastníkom dopravnej nehody. V takejto stresujúcej situácii je dobré byť vopred pripravený. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ako postupovať, ak stanete svedkom nehody. Ako poskytnúť prvú pomoc, privolať záchranku či pomôcť polícii pri vyšetrovaní.

  • Autoservis
    03. júna 2022|Diana Kotesová
    Niektoré škody na aute smie opravovať len autoservis

    S každým novým rokom pribúdajú novinky týkajúce sa osobných vozidiel a cestných zákonov. Začiatkom tohto roka vstúpila do platnosti novela zákona 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Táto novela presne špecifikuje opravy na vozidle, ktoré po novom smie opravovať už len autorizovaný autoservis.