Červené auto

Oplatí sa poistiť staršie auto?

„Tak určite...“ by odpovedali viacerí naši športovci a určite nielen oni. Poistenie staršieho auta sa vyplatí, ale… Otázka je, aké staré auto chceme poistiť, v akom je stave a akú má hodnotu. Dáme bokom PZP, pretože je zo zákona povinné a bez neho naozaj nemá zmysel a sa ani nepatrí jazdiť. Ani na „funglovke“, ani na „starinke“, ani na vytuningovanej 120-ke či inom zberateľskom veteráne. Sústreďme sa na havarijné poistenie bežného ojazdeného auta a na varianty odpovedí na otázky, kedy sa oplatí a kedy nie. 

Havarijné poistenie nemusíme, ale môžeme 

Na rozdiel od povinného zmluvného poistenia (PZP) havarijné poistenie nie je zo zákona povinné. Je dobrovoľné a je jedine na vás, či si pre istotu poistíte aj riziká, ktoré PZP nekryje. Všeobecne ide o škody, ktoré sa podarí spôsobiť autu vlastnou nepozornosťou alebo pôsobením živlov. Havarijné poistenie môže kryť najmä: 

  • poškodenie alebo zničenie vozidla v dôsledku havárie bez cudzieho zavinenia 

  • poškodenie alebo zničenie vozidla cudzím zavinením bez možnosti zistiť vinníka 

  • poškodenie v dôsledku živelnej udalosti 

  • poškodenie alebo krádež vozidla alebo jeho častí. 

Havarijné poistenie je prakticky poistenie majetku a zvyčajne sa uzatvára aj so spoluúčasťou poisteného. Jej výška uvedená v poistnej zmluve je vyjadrením sumy, ktorou sa majiteľ auta podieľa na poistnej udalosti. Spoluúčasť sa odpočíta z poistného plnenia a platí pre ňu jednoduchá rovnica: čím nižšia spoluúčasť, tým drahšie poistné. 

Existuje havarijné poistenie pre staršie auto? 

Principiálne by klasické havarijné poistenie ojazdeného auta nemalo zmysel, pretože sa dohaduje štandardne na cenu nového vozidla. Ale keďže poisťovne vedia, že aj u nás sa bežne jazdí na starších vozidlách a celkom bežne sa aj kupujú, prečo by sme nemali mať možnosť poistiť si ich? To, že kasko sa pre staršie autá neoplatí, je mýtus. 

Aj tvrdenie, že pre auto staršie ako 6 rokov nemá zmysel uzatvárať havarijnú poistku vieme vyvrátiť. Možnosť poistiť aj „jazdenku“ tu je a funguje jednoducho: havarijné poistenie sa dohodne nie na cenu nového, ale na sumu zrkadliacu aktuálnu trhovú hodnotu vášho ojazdeného auta. Pri havarijnom poistení ojazdeného vozidla sa pevne stanovuje aj výška spoluúčasti. 

Pozor na „totálku“ 

Ak havarijne poistíte staršie auto a škoda, ktorú váš štvorkolesový miláčik utrpí, bude vyššia, ako jeho aktuálna hodnota, poisťovňa môže vyhlásiť škodu za totálnu. Z poistky vám nepreplatí opravu v hodnote dajme tomu 5 000 €, ale sumu, za ktorú môžete rovnakú značku auta v rovnakom veku kúpiť, zníženú o spoluúčasť. Treba podotknúť, že v takomto prípade môže byť „totálkou“ aj inak bežne opraviteľná škoda. 

Za všeobecne platnú rovnicu totálnej škody môžeme považovať túto: čím staršie je havarijne poistené auto, tým nižšie bude plnenie havarijného poistenia v prípade totálnej škody. Alebo inak: čím nižšia je v momente nehody hodnota auta – vyplývajúca najmä z jeho veku, tým nižšia suma za opravu stačí na vyhlásenie „totálky“ poisťovňou. 

Poisťovne na Slovensku používajú na výpočet aktuálnej trhovej hodnoty rozbitého auta a nákladov na opravu podobné vzorce. Dôležité je nielen ocenenie vozidla a cena opravy, ale ich pomer vyjadrený percentuálne. V rôznych poisťovniach je rôzny, vo výške 80 - 100 %. Ak cena za opravu presiahne tento ukazovateľ, škoda je považovaná za totálnu.  


Náš tip

Nemusíte prácne hľadať na stránkach poisťovní, či mysleli aj na starších a pokročilých – v zmysle veku áut, ktoré by ste si chceli havarijne poistiť. My radi porovnáme ponuky poisťovní za vás a vy si vyberiete tú, ktorá vás najviac osloví.  


Kedy sa oplatí havarijné poistenie staršieho auta? 

Vždy, keď auto potrebujete ako nevyhnutný dopravný prostriedok a nemáte v prípade nehody adekvátnu náhradu. Ani možnosť financovať opravu či použiť náhradné vozidlo, ani možnosť kúpiť obratom ruky ďalšie. Ak sa stane nehoda s „totálkou“, dostanete z poistky minimálne takú hodnotu, aby ste miesto rozbitého mohli kúpiť podobne ojazdené auto. 

Kasko pre staršie auto sa oplatí aj vtedy, ak vás postihne niektorá z najčastejších škôd spôsobených bežnými, ľahšími dopravnými nehodami. Zvyčajne pri nich nejde o totálnu škodu a poisťovňa vám preplatí opravu a aj náhradné diely. V prípadoch krytia opráv čiastkových škôd havarijné poistenie dokáže dokonca zvýšiť hodnotu auta. 

Havarijné poistenie určite odporúčame aj začínajúcim vodičom a samozrejme aj tým „nevyjazdeným“, ktorí jazdia málo a majú menej skúseností. Tu je totiž štatisticky vyššia pravdepodobnosť nehôd bez cudzieho zavinenia. Opravy bežných „ťukancov“ staršieho auta je vždy výhodné financovať havarijným poistením. 

Viete, že...

...existuje dôležitá výhoda havarijného poistenia staršieho auta, ktorú pozná málo vodičov? Ak sa stanete účastníkom nehody, ktorú ste nezavinili, zo svojho kaska si nechajte preplatiť škodu a z PZP vinníka spoluúčasť. Takto máte šancu na 100 % plnenie poistnej udalosti


Kedy sa kasko ojazdeného auta neoplatí? 

Ak ste kúpili auto za pár stovák „na dojazdenie“  do konca platnosti STK a EK. Ak je teda aktuálna cena auta vyššia, prípadne porovnateľná s výškou ročnej poistky. Určite sa vám neoplatí ani kasko pre staršie auto vtedy, keď nemáte problém po nehode alebo krádeži kúpiť si v najbližšom autobazári ďalšie. 

Havarijné poistenie je istota 

Prakticky pre každého, kto jazdí na našich cestách, určite stojí havarijné poistenie za zaváženie. Ak si svoje auto vážite rovnako, ako akýkoľvek iný majetok, vyberte si istotu a poistite ho aj havarijne. Pri novom aute zrejme nemá zmysel o význame havarijného poistenia diskutovať. Pri kasku starších vozidiel platí pravidlo: vždy je lepšia aspoň nejaká náhrada škody ako žiadna. Výšku havarijnej poistky, spoluúčasti, podmienky plnenia, ale napríklad aj asistenčné a dodatočné služby treba dôkladne porovnať. A z dostupných ponúk vybrať pre vás najvýhodnejšiu. Takú, aby sa vám havarijné poistenie staršieho auta naozaj vyplatilo.  

Barbora PetříkováViac článkov autora

Ako sa vám tento článok páčil?

Zdieľať článok

Súvisiace články

  • podpis zmluvy
    29. januára 2024|Martina Pisarčíková
    Koľko stojí prepis dovezeného auta zo zahraničia?

    Uvažujete o kúpe vozidla zo zahraničia? Okrem dohodnutia detailov s predajcom nezabudnite na ďalšie povinnosti, ktoré vás čakajú. Patrí sem napríklad odhlásenie vozidla v zahraničí, uzatvorenie povinného zmluvného poistenia, podanie žiadosti o uznanie typového schválenia a ďalšie kroky. Ak neviete, ako postupovať, využite náš praktický návod.

  • rozbité čelné sklo na aute
    08. januára 2024|Martina Pisarčíková
    Koľko stojí výmena čelného skla v Bratislave?

    Čelné sklo môže poškodiť dokonca aj najmenší kamienok, ktorý sa odrazí vo vysokej rýchlosti spod kolesa vozidla idúceho pred vami. Niekedy si škodu všimnete ihneď, inokedy až po istom čase, napríklad pri umývaní auta. Čo robiť v takom prípade? Je dôležité čo najskôr vyriešiť aj najmenšiu prasklinu, aby ste kvôli nej nemuseli platiť vysokú pokutu.

  • nové auto bez ŠPZ
    28. decembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Zoznam EČV na Slovensku: Poznáte ich všetky?

    Hoci sa na našich cestách postupne objavuje čoraz viac vozidiel so značkou začínajúcou AA, staré „ešpézetky” s označením okresu budeme vídať ešte pomerne dlho. Doteraz zaužívaný model evidenčných čísel viazaný na auto a okres je totiž stále platný a oba formáty budú fungovať súbežne. Ak chcete mať prehľad o všetkých skratkách okresov na Slovensku, alebo hľadáte konkrétnu skratku, pozrite si ich v našom zozname.

  • žena za volantom v novom aute
    22. decembra 2023|Martina Pisarčíková
    Prihlásenie auta z Čiech a Moravy: Ako na to?

    Rozhodli ste sa, že si zaobstaráte vozidlo z Čiech alebo Moravy? V tom prípade musíte vedieť, ako ho správne prihlásiť. Celý proces nie je náročný, no skladá sa z viacerých krokov. Ktoré to sú a na čo si dávať pozor?

  • jednodňová diaľničná známka 2024
    19. decembra 2023|Martina Pisarčíková
    Dá sa na Slovensku kúpiť jednodňová diaľničná známka?

    Európsky parlament schválil v apríli tohto roka jednodňovú diaľničnú známku Eurovignette. Jej úlohou je uľahčiť cestovanie najmä vodičom, ktorí využívajú spoplatnené cesty len sporadicky, napríklad z dôvodu cesty na dovolenku. Ako bude jednodňová známka fungovať, koľko bude stáť a kedy sa bude dať kúpiť? Pripravili sme pre vás všetky informácie.

  • autá na diaľnici
    14. decembra 2023|Martina Pisarčíková
    Diaľničná známka 2024: Oplatí sa vám kupovať celoročnú?

    Plánujete v roku 2024 využívať diaľnice? V tom prípade nezabudnite na diaľničnú známku, ktorá vám to umožňuje. Aké typy známok sú aktuálne dostupné, aké sú ich ceny a ktorá z možností sa vám oplatí najviac? Máme pre vás všetky odpovede.

  • muž na vozíku s asistentkou
    09. decembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Zľava na auto či servis pre ZŤP: Kedy máte nárok?

    Pre niektorých ľudí je auto kvôli ťažkému zdravotnému postihnutiu nutnosťou. Aj preto majú osoby so ZŤP preukazom nárok na rôzne cenové zvýhodnenia. Ak k nim patríte aj vy, v nasledujúcich riadkoch vám prinášame prehľad, o aké príspevky a za akých podmienok môžete v súvislosti s autom požiadať.

  • muž na elektrickej kolobežke
    24. novembra 2023|Silvia Múdra
    Jazdíte na elektrokolobežke? Aj vy budete potrebovať povinné poistenie

    Vlastníte elektrickú kolobežku alebo segway? Potom vás čaká nová povinnosť. Od januára 2024 by mala začať platiť novela zákona o PZP, podľa ktorej budú musieť mať aj používatelia týchto dopravných prostriedkov za určitých okolností uzatvorené povinné zmluvné poistenie.

  • Auto na snehu
    15. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Zákony o zimných pneumatikách: Ako je to v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku?

    Zákony o zimných pneumatikách na Slovensku musí poznať každý vodič. Ide o informácie, ktoré je nutné dodržať, ak sa chcete vyhnúť zbytočným pokutám. Vedieť všetky dátumy a podmienky z okolitých krajín je náročné. Preto vám prinášame aktuálne informácie nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska, Maďarska a Poľska.

  • červená na semafore
    11. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Jazda na červenú či neplatné PZP: Viete, koľko vás to bude stáť?

    Jazda na červenú, neplatné PZP alebo iné menšie či väčšie prehrešky sa mnohokrát nezaobídu bez pokuty. Jej výška sa mení v závislosti od samotného činu, ktorý spáchate a od jeho významnosti. V niektorých prípadoch však finančné vyrovnanie nestačí a vodič prichádza aj o vodičský preukaz. Aký je súčasný sadzobník pokút? Pripravili sme pre vás prehľadný zoznam.