Zlodej v kukle vykrádajúci auto

Ukradli vám auto v zahraničí? Žiadnu paniku. Postupujte takto!

Nie je to nič príjemné. Krádež auta v zahraničí pokazí každú dovolenku a je nutné pripraviť sa na problémy. Na druhej strane stačí zachovať chladnú hlavu a vďaka poisteniu sa mnohé veci môžu stať ľahšími.

Prvé je hlásenie na polícii

Ak prídete na miesto, kde ste zaparkovali auto a to tam nestojí, je potrebné okamžite kontaktovať políciu. Bez ohľadu na to, či auto zmizlo spred hotela, parkoviska, odpočívadla, alebo z ulice. Je tu ešte možnosť, že vám auto odtiahli. Miestna polícia preverí, či v tom majú prsty oni, alebo autičkári. Ak ide o prvý prípad, zaplatíte pokutu. Ak ste mali menej šťastia, polícia s vami spíše hlásenie o krádeži, ktoré si dobre odložte. Ak máte totiž havarijné poistenie, na základe tohto potvrdenia začne poisťovňa poistnú udalosť riešiť. Pri nahlasovaní krádeže poisťovňu oboznámite so všetkými okolnosťami udalosti.

Havarijné poistenie pomôže komunikovať s políciou

Ak nemáte poistenie, ostávate bez auta aj pomoci. Poisťovne však ako súčasť havarijného poistenia poskytujú prekladateľské služby pre prípad, že sa vám krádež stala v krajine, ktorej jazyk neovládate. Asistenčná služba poisťovne zabezpečí tlmočenie a zároveň poradí ako postupovať a čo vyplniť.

Preplatenie auta prebehne do 15 dní

V prípade, že máte auto havarijne poistené, poisťovňa je povinná vyplatiť vám peniaze za ukradnuté vozidlo do 15 dní od ukončenia šetrenia poistnej udalosti. K tomu budete potrebovať potvrdenie od miestnej polície o nahlásení krádeže a policajné potvrdenie o ukončení vyšetrovania udalosti. Tie predložíte poisťovni spolu s dokladmi od auta a všetkými kľúčmi od vozidla. Ak niektorý z nich nemáte, musíte to rovnako poisťovni nahlásiť.

Častejšie ako auto ukradnú ho vykradnú!

Nie vždy majú zlodeji záujem o celé auto, omnoho častejšie sa turisti za hranicami stretávajú s vykradnutím vozidla. Aj tu je postup rovnaký, prvé je potrebné upovedomenie miestnej polície. Ak máte havarijné poistenie, tak si vyžiadajte policajnú správu o udalosti, pretože havarijná poistka kryje aj škody na vozidle spôsobené krádežou. Ak chcete mať poistenú aj batožinu, je nutné myslieť na pripoistenie.

Barbora PetříkováViac článkov autora

Ako sa vám tento článok páčil?

Zdieľať článok

Súvisiace články

  • muž na elektrickej kolobežke
    24. novembra 2023|Silvia Múdra
    Jazdíte na elektrokolobežke? Aj vy budete potrebovať povinné poistenie

    Vlastníte elektrickú kolobežku alebo segway? Potom vás čaká nová povinnosť. Od januára 2024 by mala začať platiť novela zákona o PZP, podľa ktorej budú musieť mať aj používatelia týchto dopravných prostriedkov za určitých okolností uzatvorené povinné zmluvné poistenie.

  • Auto na snehu
    15. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Zákony o zimných pneumatikách: Ako je to v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku?

    Zákony o zimných pneumatikách na Slovensku musí poznať každý vodič. Ide o informácie, ktoré je nutné dodržať, ak sa chcete vyhnúť zbytočným pokutám. Vedieť všetky dátumy a podmienky z okolitých krajín je náročné. Preto vám prinášame aktuálne informácie nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska, Maďarska a Poľska.

  • nezverejnené evidenčné číslo vozidla
    30. decembra 2022|Martina Pisarčíková
    Zmeny k novým tabuľkám s EČV: Čo čaká motoristov?

    O nových evidenčných číslach sa začalo hovoriť už v roku 2021. Zmena ich výzoru a používania mala prísť do platnosti v marci 2022. Nestalo sa tak a po najnovších úpravách je v hre ďalší dátum, presnejšie 1. január 2023. Aké zmeny môžu motoristi očakávať?

  • autá jazdiace po zasneženej ceste
    09. decembra 2022|Martina Pisarčíková
    Ako zvládnuť zimu za volantom?

    Zima je jedným z najnáročnejších období pre nejedného vodiča. Poľadovica a nízke teploty zvyšujú riziko dopravnej nehody či inej kolízie, ktorá môže skončiť nešťastím. Ak sa tomu chcete vyhnúť, nezabudnite sa na chladné ročné obdobie správne pripraviť. Ako na to? Máme pre vás praktické tipy.

  • auto-súčiastky
    30. novembra 2022|Silvia Múdra
    Vyradenie starého vozidla z evidencie: Aké sú možnosti?

    Priemerná životnosť vozidla je 12 až 15 rokov. Po uplynutí tohto obdobia sa často stáva nepojazdným a je potrebné ho vyradiť z evidencie. Ako takýto proces prebieha? Je možné takéto vozidlo rozpredať na náhradné diely alebo je potrebné ho zošrotovať? Zaujímajú vás poplatky s tým spojené? Všetky odpovede sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

  • vytopené auto na ulici
    22. novembra 2022|Dominika Blchová
    Poistenie auta proti živelným pohromám: Aké máte možnosti?

    Na svoje vozidlo si musíte dávať pozor. Nikdy neviete, čo sa mu môže stať. Parkovanie v garáži alebo pri dome však nemusí stačiť. Najlepšie je preto spoľahnúť sa na krytie z poistenia alebo pripoistenia. Takéto zabezpečenie je dôležité hlavne v prípade živelných udalostí. Aké máte možnosti?

  • auto na ceste
    11. novembra 2022|Martina Pisarčíková
    Čo je amortizácia auta a čo ju spôsobuje?

    Pri vybavovaní povinného zmluvného alebo havarijného poistenia sa môžete stretnúť aj so slovom amortizácia. Tá môže výrazne ovplyvniť to, ako na vozidlo pozerajú jednotlivé poisťovne a akú výslednú sumu vám za poistku ponúknu. Čo amortizácia znamená a prečo je taká dôležitá?

  • žena s diárom v ruke sediaca za počítačom
    17. augusta 2022|Daniel Výcha
    Ako sa objednať na dopravný inšpektorát?

    Návšteva dopravného inšpektorátu sa mnohým ľuďom spája s vybavovaním rôznych dokumentov ohľadom novšieho alebo staršieho vozidla. Ak máte cestu na inšpektorát aj vy, tak ešte predtým, ako vyrazíte, si nezabudnite najprv rezervovať termín. Urobiť tak môžete pohodlne cez internet.

  • kontrola PZP cez počítač
    12. júna 2022|Diana Kotesová
    Overenie PZP: Ako na to?

    Povinné zmluvné poistenie je zo zákona povinné a musí ho mať uzatvorené každé vozidlo. Jeho platnosť si môžete overiť prostredníctvom online nástrojov, a to bez toho, aby ste niekam chodili. Ako overiť platnosť poistnej zmluvy svojho alebo cudzieho auta? Máme pre vás jednoduchý návod.

  • Smutný muž
    10. júna 2022|Silvia Múdra
    Zneužitie osobných údajov: Čo vám hrozí?

    Môže sa to začať celkom nevinne, napríklad stratou občianskeho preukazu. Pokračovanie však nie je ani zďaleka zábavné. Podvodník, ktorý sa skryje za vašu identitu, si môže neoprávnene vybaviť pôžičku, ktorú by ste mali splácať vy. Ako sa brániť a čo v takýchto situáciách robiť?