Lyžiar na zasneženom kopci

Poistenia, ktoré ocení každý lyžiar!

Balík zimných rukavíc, ochrannej prilby a chráničov na telo nemusíte lyžiarom vystačiť. Pre ochranu svojho zdravia a majetku treba prirodzene spraviť maximum, ale každý vie, že aj to môže byť málo. Preto je lepšie pred tým, ako vyrazíte zlyžovať zjazdovky odškrtnúť aj pár poistení, na ktoré by mal každý lyžiar myslieť dopredu.

Havarijné poistenie

Výhodou je, že havarijné poistenie kryje aj škody na aute, ktoré môžu nastať napriek tomu, že ste ukážkovým šoférom. Je extrémne jednoduché dostať kamienkom do čelného sklam ktoré pukne. Táto nehodu prefinancuje v niektorých prípadoch aj povinné zmluvné poistenie, ale v prípade havarijného je to bez starostí. Rovnako ako kolízie so snehovým závejom, poškriabanie laku o ľad, alebo jednoducho fakt, že vám niekto na zamrznutom parkovisku jemne ťukne karosériu. O živelných katastrofách nehovoriac. Riziko poškodenia vozidla sa počas zimy výrazne zvyšuje.

Úrazové poistenie

Ani dobrý lyžiari nemajú istotu, že prejdú zjazdovku bez úrazu. Riziko sa zvyšuje, ak ste lyžiarom v zábehu, alebo príležitostným športovcov. Úrazové poistenie vás síce od nehody neuchráni, ale poskytne finančné krytie vašej rodine, ak by bol úraz fatálny, môžete si poistiť trvalé následky, denné odškodné počas pobytu v nemocnici, všetky náklady spojené s úrazom aj bolestné.

Cestovné poistenie

V ňom máte možnosť poistiť sa nielen na liečbu v zahraničí pri jazde na Alpských ľadovcoch, ale aj pripoistenie batožiny. To dokáže v mnohých prípadoch zmierniť bolesť z odcudzeného majetku. Ak cestujete mimo republiku, práve cestovné poistenie by malo byť nutnou výbavou.  Rieši aj také dôležité veci ako je prevoz domov, či dokonca hradí cestu príbuzného za vami aj do nemocnice za hranicami. Záleží od krytia, ale na cestovnom poistení nie je dobré šetriť. Jeho výhodou je, že sa obvykle uzatvára len na pár dní, výška poistného je skutočne mizivá v porovnaní s tým, čo všetko preplatí.

Poistenie lyžiarskeho výstroja

Niektoré poisťovne kryjú krádež lyží v rámci cestovného poistenia, iné majú na to špeciálny produkt. Vždy si preto pred lyžovačkou overte tento fakt. Aj to, aké musí spĺňať kritériá na zabezpečenie. Niektoré poistky kryjú len zmiznutie lyží uzamknutých v špeciálnej truhle na aute, ak ich necháte na záhradke, krytie sa na ne nevzťahuje.

Zodpovednosť za škodu

Tento druh poistenia sa nazýva poistenie občianskej zodpovednosti a kryje nielen to, či vytopíte suseda počas vašej neprítomnosti, ale aj to, ak niekomu spôsobíte škodu, či úraz napríklad na svahu. Vymáhanie bolestného a odškodného býva poriadne finančné náročne a preto sa vystaviť riziku pri kolektívnom športovaní bez poistenia, môže poriadne otriasť vašimi finančnými istotami.

Barbora PetříkováViac článkov autora

Ako sa vám tento článok páčil?

Zdieľať článok

Súvisiace články

  • horská pomoc v zasnežených horách
    17. januára 2024|Silvia Múdra
    Koľko stojí výjazd záchranárov či vrtuľník? Všetko o poistení do hôr

    Aké sú krásne, také sú nebezpečné. Slovenské hory sú popretkávané malebnými zákutiami a obdivuhodnými scenériami, ale aj rizikami a nebezpečnými nástrahami. Stačí malá nepozornosť a z príjemnej prechádzky prírodou sa môže stať škaredá - a v niektorých prípadoch aj dosť drahá - nehoda. Ak nemáte potrebné poistenie, výjazd záchranárov zaplatíte z vlastného vrecka. Koľko vás môže takéto dobrodružstvo stáť?

  • rozbité čelné sklo na aute
    08. januára 2024|Martina Pisarčíková
    Koľko stojí výmena čelného skla v Bratislave?

    Čelné sklo môže poškodiť dokonca aj najmenší kamienok, ktorý sa odrazí vo vysokej rýchlosti spod kolesa vozidla idúceho pred vami. Niekedy si škodu všimnete ihneď, inokedy až po istom čase, napríklad pri umývaní auta. Čo robiť v takom prípade? Je dôležité čo najskôr vyriešiť aj najmenšiu prasklinu, aby ste kvôli nej nemuseli platiť vysokú pokutu.

  • nové auto bez ŠPZ
    28. decembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Zoznam EČV na Slovensku: Poznáte ich všetky?

    Hoci sa na našich cestách postupne objavuje čoraz viac vozidiel so značkou začínajúcou AA, staré „ešpézetky” s označením okresu budeme vídať ešte pomerne dlho. Doteraz zaužívaný model evidenčných čísel viazaný na auto a okres je totiž stále platný a oba formáty budú fungovať súbežne. Ak chcete mať prehľad o všetkých skratkách okresov na Slovensku, alebo hľadáte konkrétnu skratku, pozrite si ich v našom zozname.

  • žena za volantom v novom aute
    22. decembra 2023|Martina Pisarčíková
    Prihlásenie auta z Čiech a Moravy: Ako na to?

    Rozhodli ste sa, že si zaobstaráte vozidlo z Čiech alebo Moravy? V tom prípade musíte vedieť, ako ho správne prihlásiť. Celý proces nie je náročný, no skladá sa z viacerých krokov. Ktoré to sú a na čo si dávať pozor?

  • muž na vozíku s asistentkou
    09. decembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Zľava na auto či servis pre ZŤP: Kedy máte nárok?

    Pre niektorých ľudí je auto kvôli ťažkému zdravotnému postihnutiu nutnosťou. Aj preto majú osoby so ZŤP preukazom nárok na rôzne cenové zvýhodnenia. Ak k nim patríte aj vy, v nasledujúcich riadkoch vám prinášame prehľad, o aké príspevky a za akých podmienok môžete v súvislosti s autom požiadať.

  • Socha Slobody v New York
    29. novembra 2023|Lívia Ovcarčíková
    Ako sa pripraviť na cestu do Ameriky?

    Naplánovali ste si cestu do Spojených štátov amerických? Pred samotnou cestou myslite na to, že budete musieť podstúpiť aj nejaké „vybavovačky”. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, či na cestu do USA potrebujete víza a na čo by ste si mali dávať pozor pri výbere cestovného poistenia.

  • Auto na snehu
    15. novembra 2023|Martina Pisarčíková
    Zákony o zimných pneumatikách: Ako je to v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku?

    Zákony o zimných pneumatikách na Slovensku musí poznať každý vodič. Ide o informácie, ktoré je nutné dodržať, ak sa chcete vyhnúť zbytočným pokutám. Vedieť všetky dátumy a podmienky z okolitých krajín je náročné. Preto vám prinášame aktuálne informácie nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Rakúska, Maďarska a Poľska.

  • vysokoškoláci
    28. októbra 2023|Silvia Múdra
    To najlepšie pre vaše vzdelanie: Ktoré sú top vysoké školy na Slovensku?

    Ak sa zaujímate o kvalitné možnosti štúdia, určite viete, že rebríčky tých najlepších škôl pravidelne zostavuje hneď niekoľko inštitúcií. K dispozícii sú aj rôzne medzinárodné rebríčky, kde sa z času na čas objaví aj niektorá z našich univerzít. Ak sa teda práve rozhodujete, na ktorú školu poslať prihlášku, určite vám pomôže náš prehľad, ktoré sú najlepšie vysoké školy na Slovensku.

  • Sediaca žena fotiaca si scenériu
    22. januára 2023|Barbora Petříková
    Cestovné poistenie v kocke

    To posledné, čo by chcel človek zažiť počas cestovania alebo pobytu v zahraničí, sú akékoľvek zdravotné komplikácie seba alebo svojich spolucestujúcich. Chceme či nechceme, takéto situácie niekedy nastávajú, a práve v podobných prípadoch vám môže byť veľmi užitočné cestovné poistenie.To posledné, čo by chcel človek zažiť počas cestovania alebo pobytu v zahraničí, sú akékoľvek zdravotné komplikácie seba alebo svojich spolucestujúcich. Chceme či nechceme, takéto situácie niekedy nastávajú, a práve v podobných prípadoch vám môže byť veľmi užitočné cestovné poistenie.

  • Dve havarované autá
    18. januára 2023|Silvia Múdra
    Havarijná poistka na auto: 5 otázok, ktoré by ste mali zvážiť pred uzavretím

    Rozhodujete sa, či sa vám oplatí uzatvoriť havarijné poistenie? Pripravili sme pre vás 5 otázok, na ktoré by ste mali poznať odpoveď. Ich zodpovedanie vám pomôže pri rozhodovaní, či je kasko pre vás výhodné.Rozhodujete sa, či sa vám oplatí uzatvoriť havarijné poistenie? Pripravili sme pre vás 5 otázok, na ktoré by ste mali poznať odpoveď. Ich zodpovedanie vám pomôže pri rozhodovaní, či je kasko pre vás výhodné.